University of Glasgow

Small Animal Hospital

The Multi Award Winning Small Animal Hospital forms part of the University of Glasgow's Faculty of Veterinary Medicine.

The new £10.7m Small Animal Hospital is located at the entrance to the grounds of Garscube Estate and provides 4,500m² state of the art services for animal owners and referring practitioners throughout Scotland and Northern England including the most advanced diagnostic, therapeutic and surgical techniques.  This is a highly complex work of architecture which sets new standards in the design of buildings for veterinary medicine.

The primary driver in the design for this facility was how to create a large hospital building without ruining the beautiful green space for which the Garscube Estate is justly renowned. The services design needed to be discrete and coordinated.  Archial Group and Hulley & Kirkwood (H&K) closely liaised with the Design Team during both design and construction phases to protect the design ethos.  Internally the building is simply organised both horizontally and vertically with a clear division of public and private hospital space.

The M&E services were designed and specified to compliment the architectural ethos, both to the internal and external spaces. Careful planning and coordination of plant areas and services distribution with minimal external impact on what is a very innovative building and roof shape design intended to complement its surroundings.

In the absence of formal and published equivalents to Human Healthcare and Hospital Design Guidance; H&K interpreted these for the application to a bespoke Veterinary Hospital.  Included within the project are the following energy efficiency features; a condensing LTHW boilerplant, full zoned control of space heating and cooling systems including setback, a building management system (Trend), heat recovery on all air handling plants, inverter drives to fan and pump motors, water flow restrictors, water control PIRs to all sanitary facilities, natural ventilation where appropriate, HF luminaire ballasts, a fully integrated lighting control system and feature lighting.

John Gillies, Estates Development Manager at University of Glasgow said...

“H&K were appointed by University of Glasgow as part of the design team alongside Architects, Archial, to complete the design of the new Small Animal Hospital at our Garscube Campus, Glasgow.  H&K used their energy strategy expertise and were pro-active in their approach offering valuable input and guidance towards the selection of the various energy systems selected to be used throughout the hospital building.”

Liskamp Laboratory, Joseph Black Building

Home to University of Glasgow's School of Chemistry.

The Grade A listed Joseph Black building is part of the School of Chemistry’s development plan, and Hulley and Kirkwood were employed in conjunction with AHR Architects to create high grade laboratory space for the incoming Chair of Chemical Biology and Medicinal Chemistry, Professor Robert Liskamp.

The project involved a complex sequence of enabling phases in which a number of smaller existing laboratories were relocated to clear a wing of the building for the redevelopment.  The wing of the building identified for redevelopment was historically used as a single space, thus aligning the project with the conservation plan for the Joseph Black building – to restore the building’s original form and features where practicable. 

Hulley and Kirkwood applied their previous laboratory design experience to introduce a corrosion resistant heat recovery system, which reclaims energy from the exhaust ducts of the 20 fume cupboards installed in the laboratory.  Our positive payback analysis enabled the University to secure Salix funding for this element. The fume cupboards were specified in collaboration with the users using a first principles approach that maximised every opportunity for their low energy operation.

Hulley & Kirkwood worked closely with AHR Architects and the Contractor Morris & Spottiswood, to ensure an integrated design and installation in a highly serviced laboratory. The result is a pleasant and effective working environment, flooded with daylight from reinstated “north lights” which complement the low energy services philosophy adopted throughout.