The Mall Blackburn

An extension and refurbishment of tired 1960's shopping centre.

This extension to the existing Shopping Centre has created an extra 100,000 sq.ft of retail space along with 300 parking spaces. Twenty new shops were proposed for the main upper level, with access from extended malls leading to a new anchor store around a 3-storey atrium. The new shops range in size from 1,000 to 43,000 sq.ft and their shape and size provides opportunities for national High Street retailers, with Primark, Debenhams, HMV and Ernest Jones amongst the tenants. The Mall Corporation have also been successful in securing the tenancy of Blackburn Market operated by Blackburn & Darwen Council, thus releasing the existing market site to allow further major regeneration of Blackburn Town Centre.

The £60m project comprised of a complete refurbishment to the existing malls, as well as the proposed extension. The key design considerations were to make the existing space look as bright as possible because of the low ceilings and car parking above providing no natural light opportunities.  Visually the biggest change has been the demolition of the concrete stair tower that linked the upper parking levels with the town's high street.  This has been replaced with a new steel and glass structure that is far more welcoming to shoppers and has become a key feature within the centre.

Within the existing Malls, retailers continued to trade and as such the works were carried out on a phased basis and we continued to operate and maintain existing life safety systems, lighting, etc. In the area of the new build element, we arranged and managed a substantial diversion of Utilities.